Port is naast wijn nog iets moois dat je met druiven kan produceren. Port is een versterkte wijn uit Portugal, uit de Dourovallei, waar de rivier de Douro stroomt. Door de toevoeging van extra alcohol tijdens het gistingsproces wordt niet alle suiker in alcohol omgezet en hierdoor heeft port ook een wat zoetere smaak. De meest gebruikte druivensoorten zijn o.a. de Touriga Nacional, Tinta Barroca en Tinta Roriz.
Uiteraard heb je ook veel verschillende soorten port:
- Ruby port – meest voorkomend, robijn rood, jong, fruitig en lekker als aperitief of bij zachte kazen.
- Tawny port – taan kleurig doordat het op eikenhoutenvaten heeft gerijpt, ouder, krenterig en lekker bij wat pittiger kazen en chocolade.
- Vintage port – ruby en tawny ports zijn vaak blends, vintage daarentegen is port van 1 bepaald oogstjaar. Dit wordt meestal 3x in de 10 jaar door een speciale instituut bepaald. Vintage port rijpt meerde jaren op eikenhouten vaten en om extra van een goed glas vitage port te kunnen genieten zou ik het altijd van te voren decanteren. Vintage ports zijn natuurlijk het lekkerst, maar dat brengt wel een aardig prijskaartje met zich mee.
- Witte port – helaas niet erg populair in Nederland, is strogeel van kleur, amandel smaak, lekker als aperitief en goed te mixen met tonic en citroen.
- Rosé port – nog niet zo heel lang officieel erkent als portsoort. Is rose van kleur is het lekkerst om zomers gekoeld te drinken. Smaakt lekker bij rood fruit desserts vanwege de framboos/aarbei achtige smaak, maar ook goed als aperitief.
Net als bij wijn heb je diverse porthuizen, mijn favoriete producenten zijn Taylor’s en Graham’s.